Van probleem naar droom

In 1983 richtte ik het Architectuurbureau Sluijmer en van Leeuwen op. In de loop van meer dan 30 jaar groeide dit bureau uit tot één van de beste in de regio. Het Architectuurbureau werd bekend om zijn projectmatige woningbouw, onderwijsgebouwen, restauratiewerk en werk voor particulieren. Kenmerkend in het uitgevoerde werk was steeds de grote aandacht voor het architectonische ontwerp, de uitwerking van technische details en het inzetten van nieuwe technieken.

 

In de loop van 3 decennia werd mij duidelijke hoezeer de bouw in zijn ontwikkeling achterloopt vergeleken met andere industrieën. Steeds meer zag ik dat er voor veel geld slechte gebouwen worden opgeleverd. Een voorbeeld van een bekend issue van de hedendaagse bouw is dat de gehele keten te complex is, eindgebruikers spelen hierdoor vaak geen rol van betekenis en krijgen niet de waarde terug die je mag verwachten. Daarnaast is de manier van bouwen niet duurzaam: bouwen put de aardse reserves uit.

“Nieuwe huizen bouwen die niet deugen, dat kan toch niet”

-Hans Sluijmer, initiatiefnemer BILT-

 

Vanaf begin 2015 heb ik samen met een team van ingenieurs fulltime aan het bouwsysteem gewerkt. In september 2016 is BILT opgericht, in april 2017 kon BILT naar zijn eigen modelwoning verhuizen. Nu ontwikkelen de 7 aandeelhouders van BILT eigen projecten en de eerste BILT huizen zijn verkocht.

 

Wat maakt BILT uniek?

BILT ontwerpt, ontwikkelt en verkoopt huizen. BILT is steeds verantwoordelijk voor de inkoop en montage van alle onderdelen. Het proces is simpel en transparant omdat de klant maar 1 aanspreekpunt heeft voor zowel het ontwerp, de aankoop als de levering van zijn BILT huis.

 

Het BILT bouwsysteem omvat een compleet alternatief voor bouwen.

Traditioneel staat het ontwerp van het huis vast na de bouw. BILT biedt de mogelijkheid om de woning continu aan te passen.

Het systeem bestaat uit modulaire bouwpanelen die dragen, scheiden, isoleren en geheel afgewerkt zijn. Deze panelen, wanden en vloeren worden via een uitwendig kader simpelweg aan elkaar geschroefd.

 

“Een BILT huis kan overal worden gebouwd, groot of klein zijn en tot wel 4 lagen hoog”

De binnenwanden zijn verplaatsbaar, hierdoor kan elke willekeurige indeling worden gemaakt op elk gewenst moment door de klant zelf.

De installaties van de woning liggen direct onder de modulaire vloer, dit maakt aanpassingen gemakkelijk. Door het modulaire ontwerp is de vorm, grootte en indeling van een BILT huis aanpasbaar.

Het verschil maken

Werken voor BILT is net als topsport

17 Jaar was ik toen ik voor het eerst meedeed aan het Nederlands Kampioenschap Zeilen, het resultaat van jarenlange toewijding, training en ook het verwerken van tegenslagen. Sport is als ondernemen, ons doel was om zonder steun van de Nederlandse zeilbond als eerste “49er” naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro te gaan. Na mijn sportcarrière en studie ben ik begonnen bij BILT. Ondernemen vergt eenzelfde soort mentaliteit, elke dag bezig zijn met wat écht het verschil maakt.

 

“Van topsporter naar ondernemer, mijn drijfveer is het verschil maken.“

-Bart de Haan, BILT-

 

Vroeger speelde ik als kind met Lego, aldoor dingen bouwen en aanpassen. Bij Lego weet je waar je aan toe bent, je kan alles maken, de maten zijn altijd hetzelfde en daardoor kan je het gemakkelijk aanpassen aan alles wat je wil.

In de huidige bouwwereld gebeurt het vaak dat de klant gedurende het bouwproces voor verassingen komt te staan. Hier wil ik een verandering in maken: het kopen van een woning is immers vaak de grootste aankoop in je leven. BILT biedt een kwalitatief hoogwaardig alternatief voor .

 

“Mensen zeggen: het is net alsof ik in de toekomst loop”

 

Mogelijk maken wat onmogelijk lijkt

“Normaal gesproken doen we dat anders, dus het voldoet niet aan de standaarden.” Deze zin geeft de reactie weer van de overheid, leveranciers, constructeurs en andere partijen op ons bouwconcept – van de ontwikkeling van de prototypes tot het bouwen van de eerste woning. We moesten keer op keer aan deze partijen dat BILT goed is, dat het werkt en dat het ook echt mogelijk is om zo veel innovaties in één concept te combineren. Maar BILT werkt. En het werkt goed.

Innoveren is eng

Jarenlang heb ik gewerkt voor high-tech bedrijven, die voor hun succes afhankelijk zijn van innovatie. Zij kunnen alleen winnen door als eerste met nieuwe technologieën en toepassingen te komen. En toen maakte ik kennis met de woningbouw…

 

“Ik snap dat innoveren eng is”

– Coen Koop, mede-oprichter BILT –

 

Innovatie in de bouw

Termen als ‘nul-op-de-meter-woning’, ‘groene woning’, ‘eco-woning’ en de vele pre-fab mogelijkheden doen ons geloven dat de bouw innoveert. Maar wat gebeurt er nou echt?

De bouw presteert het laagst in innovatie van alle sectoren. Innovatie in de bouw is slechts verandering van een van de componenten van het bouwen van een woning. Nog steeds gaat deze sector het slechtst om met de veelal schaarse grondstoffen, terwijl de bouw de meeste grondstoffen gebruikt. Als er iets gebouwd wordt is dit de eerste en vaak laatste keer dat de grondstoffen in eenzelfde hoge kwaliteit worden ingezet. Ja, er wordt gerecycled in zekere mate, maar daarmee worden de producten beduidend minder efficiënt hergebruikt.

 

Echte innovatie

Echte innovatie in de bouw vraagt om meer, alle kennis en kunde van 1 miljoen jaar hutjes bouwen aan de kant. Tabula rasa, en opnieuw beginnen, met maar 1 vraag:

 

Wat is logisch?

Logisch bouwen, zonder schaarse grondstoffen. De grondstoffen die je gebruikt moeten dan volledig recyclebaar zijn. En waarom gaan we niet een stuk verder? Waarom maken we woningen niet re-montabel? Als je huis te groot is, maak het dan kleiner, is je huis te klein, maak het dan groter om het later weer kleiner te maken. Verkoop de delen die je niet meer nodig hebt aan eenieder die juist wat groter of nieuw wil bouwen.

 

Innovatie begint met helder denken over hoe het eigenlijk zou moeten, waarbij je even los moet laten wat je allemaal al weet.

Met deze gedachte heeft BILT het eerste en enige volledig circulaire bouwsysteem van de wereld. Innovatie, innovatie en innovatie.

Bouwen is moeilijk

Het verschil tussen denken en doen

Al van jongs af aan ben ik bezig met de bouw. Altijd al bezig geweest met hoe gebouwen in elkaar steken en wat de constructieve achtergrond is dat ze blijven staan. Het lag voor mij dan ook voor de hand om bouwkunde te gaan studeren. Mijn voorliefde voor cijfers en technisch inzicht heeft ertoe geleid dat ik mij meer en meer heb ontwikkeld in het constructieve aspect van de bouw.

Als ik door de stad loop kijk ik vrijwel nooit naar de begane grond van de gebouwen die ik passeer. Ik kijk omhoog naar het gebouw en beeld mij in hoe dit gebouw gebouwd is. Mijn vriendin zegt altijd: “Als ik met jou door de stad loop beleef ik de stad opnieuw”.

“Uit het feit dat de uitvoerende partij op de bouw dingen anders moet uitvoeren dan van tevoren bedacht is, blijkt weer eens hoe groot de kloof is tussen bedenker en uitvoerder”

-Twan Remmits, BILT-

Papieren ideeën in de werkelijkheid

In het begin van mijn studie kwam ik erachter dat het brede scala aan ‘standaard’ oplossingen leidt tot rommelige detaillering op papier; oplossingen die vervolgens op de bouw veelal ad hoc en anders worden uitgevoerd. Het resultaat is daardoor altijd anders dan dat oorspronkelijk bedacht en bedoeld was. Hieruit blijkt weer eens hoe groot de kloof tussen bedenker en uitvoerder op de bouw is.

“De bouw raakt steeds meer verstrikt in juridisch gesteggel over verantwoordelijkheden van eigen werk en dat van onderaannemers. Dit komt de kwaliteit niet ten goede en gaat uiteindelijk ten koste van het belang van de klant.”

Systematisch detailleren, vrij ontwerpen

BILT biedt oneindig veel ontwerpmogelijkheden op basis van standaard detaillering. Dit maakt ontwerp, productie, bouw en aanpassen bijzonder efficiënt en daarmee van hoge kwaliteit. Als er niet altijd nieuwe detailleringen gemaakt hoeven te worden, is er ook geen ruimte voor interpretatiefouten, dan kun je huizen bouwen met altijd goede details en daarmee altijd dezelfde hoge kwaliteit.

Elk huis is een prototype

Als architect heb ik jaren gewerkt aan grote internationale bouwopgaves, cutting-edge projecten die altijd de meest recente trends en inzichten volgen. Het heeft mij altijd verbaasd dat deze projecten vaak als een eenmalig prototype worden gebouwd; de toekomstige invulling en stijl van een gebouw is later vaak lastig aan te passen. Dit bouwmodel levert op de lange termijn onbruikbare en gedateerde gebouwen op.

 

“Met BILT kan ik invulling geven aan de mogelijkheid een huis te bouwen naar eigen behoefte en levensstijl van de bewoners, nu en in de toekomst”

 

Je eigen woning is de grootste aankoop in je leven en je meest persoonlijke bezit, bovendien hetgeen waar je het grootste gedeelte van je leven doorbrengt.

Met BILT gaan wij met de klant op zoek naar een ontwerp dat altijd aansluit bij zijn persoonlijke woonwensen en stijl. Doordat je je als mens en als individu ontwikkelt, zal op den duur je leven, je woonbehoefte en je smaak veranderen. Daarom zijn onze huizen altijd aanpasbaar.

 

“De grootste aankoop van je leven is ook de meest statische, dat moet toch anders kunnen”

-Max Brobbel, BILT-

 

Mocht je met een kleine woning willen starten om deze later uit te breiden, dan maken wij een ontwerp dat met je leven en plannen meegroeit. Of ben je op den duur van mening dat je liever een houten gevelbekleding hebt dan een van aluminium, dan zetten wij deze in twee dagen voor je om.

Een BILT huis is hierdoor niet een eenmalig project, maar een altijd aanpasbasbare leefomgeving die met je leven mee verandert.

 

Met BILT heb ik een antwoord gevonden op de vraag die ik als student architectuur mijzelf stelde:

“Nieuwe gebouwen die na een paar jaar al niet meer passen, dat is toch dom?”